NIEDZIELA SPORTOWO - KULINARNA W GMINIE DOBRE
Dnia 25 marca, w ramach Niedzieli Sportowo - Kulinarnej w Gminie Dobre, na terenie miejscowego zespołu Szkół, odbył się halowy turniej piłki nożnej, turniej szachowy oraz warsztaty kulinarne. Impreza odbyła się dzięki współpracy Wójta gminy Dobre, Dyrektora Szkoły Podstawowej, Dyrektora Gimnazjum oraz członków i sympatyków nowo powstałego Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Dobre. Wydarzenie miało charakter lokalny, a celem jego było stworzenie możliwości spędzenia ciekawego niedzielnego popołudnia dla dobrzańskiej społeczności.
Nie pierwszy raz na hali Gimnazium w Dobrem odbył się gminny turniej halowej piłki nożnej o tytuł Mistrza Gminy Dobre. W turnieju udział wzięło 70 zawodników reprezentujących 11 drużyn z terenu Gminy Dobre. Klasyfikacja końcowa: I. Weterani Dobre, II. Juwenia Dobre, III. Wólka Kobylańska. "Królem Strzelców" został Przemek Czapski - 11 bramek. Wójt Gminy Dobre, Krzysztof Radzio w asyście dyrektora Gimnazjum Grzegorza Gadomskiego oraz sędziego głównego Jarosława Wielądka wręczył pamiątkowe puchary dla 3 najlepszych drużyn oraz najlepszego strzelca.
Wiosenny turniej szachowy - Bitwy Drewnianej Armii, organizowany z inicjatywy Wojciecha Rastawickiego - dyrektora Szkoły Podstawowej w Dobrem był integralną częścią realizowanego przez Gminę Dobre, w ramach Działania 9.5 projektu unijnego pt. "Bitwy drewnianej armii - czyli Ala i As w krainie szachów". Projekt ten zakłada elementarną naukę gry w szachy dzieci ze szkół gminy Dobre oraz organizację turniejów szachowych dla mieszkańców Mazowsza. W klasyfikacji generalnej wygrał Damian Koseski przed Piotrem Miroszem i Robertem Sobiepankiem. W kategorii dziewcząt wygrała Kamila Koseska przed Katarzyną Zalewską i Sandrą Wieczorek.
Uczestnicy turnieju szachowego jak też rozgrywek piłkarskich, łącznie ponad setka osób, zostali zaproszeni przez członków Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Dobre na poczęstunek przygotowany w ramach odbywających się równolegle warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez mistrzynię kuchni tradycyjnej i współczesnej, panią Bożenę Cieślak. W ramach warsztatów kulinarnych, uczestnicy nabywali umiejętności w przygotowaniu wielu świątecznych potraw, otrzymali też dokładne przepisy by wykorzystać je podczas przygotowań do zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Na koniec, po kilku godzinnej pracy na kuchni, odbyła się wspólna degustacja przygotowanych dań - nikt ze spotkania nie wrócił do domu z poczuciem głodu.
Przy wspólnej degustacji wszyscy współorganizatorzy niedzielnej imprezy zgodnie przyznali, iż mają nadzieję zorganizowania wielu kolejnych, lokalnych imprez, koordynowanych przez członków Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Dobre. Więcej w dziale GALERIA
« poprzednia |
---|